EMİNE VE MEHMET BAYSAL

03.12.2012 7908

15-12-2017

Bolunun karaçayır mahallesinde doğdular . Mehmet Baysal Hacı Canip Efendi ve Hafız Behiye hanımın dört evladından  en büyüğü olarak dünyaya geldi.(1901) Emine Mehmet,Samurkaşların kızıydı Hacı Şükrü
efendi ve Azize Hanımın iki evladının büyüğü idi.(1907)

Mehmet idadiyi (zamanın lisesi) Bolu'da bitirdi. Emine'ye, okuyup yazmayı öğrenmesi dışında eğitim yaptırılmadı.

Çocuklukları aynı mahallede geçen gençler 1925 yılında evlendiler.

Mebrure (1926) ve Ahmet (1929) isimli 2 çocukları oldu.

Mehmet Baysal Bolu'da muhtelif serbest işler yaptı. Bunların arasında bugün termal denilen "ılıcaların" işletmeciliğini, kardeşi İzzet'in yüklenici olarak Bolu'da aldığı muhtelif inşaatların yürütülmesini, Bolu-Adapazarı otobüs taşımacılığını ve en uzunu ve devamlısı olarak kurduğu tomruk fabrikasında kereste imalatçılığını sayabiliriz. Bu işin büyümesi satış teşkilatının kurulmasını gerektirmiş ve 1950 yılında İstanbul'da Kadıköy'de "Mehmet Baysal Kereste Mağazasını" açmış ve Bolu'da ki fabrikanın işletmeciliğini damadı Yüksek Orman Müh. İlhan Bağışgil ve bırakarak evini Kadıköy'e taşımıştır.

Bugün Bolu'da kardeşi İzzet Baysalla efsaneleşen Baysal Hayırseverliğinin ilk tohumu 1963 senesinde Mehmet Baysal'ın doğup büyüdükleri Karaçayır mahallesinde bir cami yaptırılmasıyla atılmıştır.

Daha sonra (1985) Bolu Devlet Hastanesine kırk yataklı bir hemşire eğitim merkezi kazandırmış sağlığında düşündüğü fakat göremediği bazı hayırları vefatından sonra evlatları yerine getirmiştir. "Seyit Köyü Mehmet Baysal İlkokulu". Devlet hastanesi bünyesinde ki 24 yataklı "Emine Baysal Hastanesi" , " Mehmet ve Emine Baysal Eğitilebilir Çocuklar Okulu" , annesinin ismi verilen "Behiye Baysal İlköğretim Okulu" gibi...

Bolu'yu çok seven iki hayırsever idiler.

İstanbul'da öldüler (Emine 1928-Mehmet 1985) , fakat gönülleri Bolu'da kaldı.

21-04-2017