Ahmet Baysal, 1929 yılında Bolu'da doğdu. İlkokulu Bolu'da, ortaokul ve liseyi Galatasaray Lisesi'nde bitirdi. İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü'nden 1952 yılında mezun oldu. Vatani görevini yedek subay olarak Çanakkale'de yaptı. Bu görevi sırasında yürüttüğü Şehitler Abidesi'nin kontrol mühendisliği, ilk mesleki çalışması oldu. Askerlik dönüşü İzzet Baysal'ın isteğiyle inşaat mühendisliği yerine döküm sanayisine yönelerek İzsal Döküm Sanayi AŞ'nin fabrikasında 1954 yılında işe başladı. Fabrikanın büyütülmesi ve işletilmesinde amcasının yanında yer aldı. Amcasının kurduğu İzsal'ın ülkenin en büyük fittings üreticisi olmasında aktif rol oynadı. Fabrikada yöneticiliğe başladıktan sonra uygulamaya koyduğu "işçilere teşvik primi sistemiyle" üretimin artmasını sağladı.
Döküm sanayisinde 3 yıl süren (1975-1978) ve İzzet Baysal'ın çalışma şevkini kıran grev sürecinde "üretimi korumak" için amcasıyla birlikte mücadele verdi. Türkiye ekonomisinde ve sanayisinde yaşanan sıkıntıların aşılması için dönemin etkili gazetelerinde fikirlerini cesurca açıkladı. 1979 yılında sektörün işveren örgütü olan Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası'nda (MESS) yönetim kurulu üyeliğine seçildi. Turgut Özal'ın yönetim kurulu başkanı olduğu sendikadaki yöneticiliği, yaşadığı görüş ayrılıkları nedeniyle, bir yıl sürdü. Döküm sektöründe dönemin en büyük firması olan İzsal'ın 1994 yılında devri ile 40 yıl süren fabrika müdürlüğü görevini noktaladı. Amcasının birikimlerini bir vakıf aracılığıyla Bolu'ya yönlendirmesine önayak oldu. Kuruluşundan itibaren İzzet Baysal Vakfı'nın yönetiminde yer aldı. Bolu'nun köylerine sağlık evleri yapımıyla başlayan hayırlar dizisinin her adımında amcası İzzet Baysal'ın yanında yer aldı.
Vakfın en önemli eseri olan Abant İzzet Baysal Üniversitesi'nin kurulmasında ve Tıp Fakültesi gibi birimlerinin Bolu'ya kazandırılmasında dönemin siyasilerine karşı mücadele verdi. İzzet Baysal Vakfı'nın eğitimden sağlığa uzanan ve sayıları 135'i bulan yatırımların hayata geçirilmesinin her aşamasını bizzat takip etti. Büyük hayırsever İzzet Baysal'ın 2000 yılında vefatının ardından üstlendiği İzzet Baysal Vakfı'nın yönetim kurulu başkanlığı görevini halen sürdürmektedir.
Babası Mehmet Baysal ve amcası İzzet Baysal'ın yolunda yürüyerek birlikte doğup büyüdükleri topraklara eşi Solmaz Baysal'la, özellikle eğitim alanında önemli eserler kazandırdı. Bolu'da yardımseverlikleriyle tanınan anne ve babasının adına yaptırdığı Emine-Mehmet Baysal Lisesi, babaannesinin adıyla yaptırdığı Behiye Baysal İlkokulu eşiyle birlikte yaptırdığı Bolu Solmaz-Ahmet BAYSAL Öğretmenevi, Bolu'daki üç liseye yaptırılan spor salonları, 1999 depremi sonrasında yapılan üç prefabrike okul binası ilk akla gelen hayırseverlik örnekleridir.
SOLMAZ BAYSAL BİYOGRAFİSİ
1930 yılının 20 Nisanında Bolu Tabaklar Mahallesinde ailenin ikinci çocuğu olarak doğdum. Annem İlkokul öğretmeni Kadriye ATAY (1907-1997) babam Diş Doktoru Tevfik ATAY (1900-1987) dir.
Beşkardeştik: Hulki, Solmaz, Yılmaz, Eğilmez ve Ayşe Yılmazı 1999 da genç yaşta kaybettik.
İlkokulu, Gazipaşa okulunda mebuse öğretmeninin öğrencisi olarak tamamladım.
Ortaokulu Bolu'da bitirdikten sonra Erenköy Kız Lisesinde yatılı olarak iki yıl okudum. Okulun yatılı kısmı kaldırılınca Kandilli Kız Lisesine devam ederek oradan mezun oldum.
İstanbul Hukuk Fakültesine, Cağaloğlu Kız Öğrenci Yurdunda kalarak bir yıl devam ettim. Annemin o yıllarda sık sık hastalanması nedeniyle yüksek tahsilimi bırakmak mecburiyetinde kaldım.Bolu 'da Akşam Kız Sanat Okulunun dikiş, çamaşır, çiçek ve yemek dallarına devam ettim.
1958 yılında ailece tanıştığımız Baysal'ların Ahmet'le evlendim. Çocuğumuz olmadı; buna rağmen halen 65 yılını sürdürdüğümüz huzurlu bir evliliğimiz var. İkimiz de hayatımızın bu son yıllarında, yaşantımızdan tasarruf edebildiklerimizi çok sevdiğimiz Bolumuza yönlendirebilmekten büyük mutluluk duyuyoruz.
AHMET BAYSAL’LA SOLMAZ BAYSAL’IN BOLU’YA KAZANDIRDIKLARI ESERLER
Adres:
Kültür mahallesi Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Karşısı 4123 Sokak No 6 Merkez/BOLU
Telefon
0 (374) 270 0507